Rolyák Gyöngyi

klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta

Főmenü: Főoldal | Cikkek | Kapcsolat | Adatkezelés

sample header image

Számítógépfüggő a párom

Felgyorsult világunkban az informatika ugrásszerű fejlődésével az ezredforduló új függőséget hozott a régiek mellé, az alkoholtól, drogtól, kényszeres vásárlástól, játékszenvedélytől való függés mellé kitermelődött az internetfüggés, ami éppúgy betegség, mint a többi függőség. A függőséget mutatja az internet előtt napi (de inkább éjszakai!) rendszerességgel eltöltött sok-sok óra, a vágy akkora és olyan sürgető, hogy a függő ember elhanyagolja a munkáját, tanulmányait, emberi kapcsolatait, szenvedélyéről nem tud lemondani, elvonási tünetek mutatkoznak, ha nem jut hozzá, emberi kapcsolatai elsivárosodnak, életrendje felborul, elmagányosodik-izolálódik, testi-lelki egészsége megromolhat. A virtuális világban minden gyorsan elérhető, információ, program, játék, barát, szex stb.- kiszolgál az internet, de annyira fellazul így a valóság érzékelése, hogy a valódi emberi kapcsolatok, kötődések rovására megy. Ha az ember függővé válik, pótszert, pótcselekvést vesz igénybe egy virtuális világban, valódi kapcsolatok, öröm, szeretet helyett.

Az internetet ma már szinte mindenki használja, egészséges személyiségű, átlagos-normál emberek élnek előnyeivel, olykor órákra is belefelejtkeznek egy-egy témába, játékba, de ki tudják kapcsolni, nem napi rendszerességgel felejtkeznek bele, nincsenek elvonási tüneteik, nem hanyagolják el egyéb tevékenységeiket és kapcsolataikat. A függőségre hajlamos embernél kapcsolati (a családi kapcsolatokat is beleértve) zavarok, szorongó személyiség, érzelmi labilitás, önértékelési zavarok, alkalmazkodási problémák állhatnak leggyakrabban a háttérben. A pornófüggés külön nagy probléma, hiszen valódi kapcsolatok helyett a cyberszex emeli az ingerküszöböt, egyre újabb, erősebb inger kell, s ez csak virtuálisan fokozható, a való életben egy kapcsolat felépítése a megismerkedésről kezdve pedig erőfeszítéseket igényel, a másikra való odafigyelést. Nagy a szülők felelőssége, hogy korunk e nagy vívmányát gyerekkortól mennyire, hogyan, mire engedik használni, s milyen más közös programban, tevékenységben mutatják meg gyerekeiknek az igazi kapcsolatok adta örömöket.

Természetesen kell hozzá egy „logisztikai háttér”, azaz a függő embert a családja, partnere kiszolgálja, tehermentesíti, s ez nem segít a függés felszámolásában. Ha valaki csak „rákattant” egy kicsit az internetre, egy őszinte beszélgetéssel, a helyzet tarthatatlanságának ismertetésével, a veszélyekkel való szembenézéssel rá lehet döbbenteni egy családban, párkapcsolatban, hogy milyen úton jár, a partnert más programokkal, tevékenységekkel el lehet „csábítani”, visszaterelni a valóságos életbe. De ha ez nem megy, abban lehet segíteni, hogy az illető felismerje függőségét (azaz legyen betegségtudata), függősége káros testi-lelki következményeit, az okok feltérképezésében és a zavar orvoslásában pedig szakember segítségét kell igénybe venni.

Vissza a cikkekhez