Rolyák Gyöngyi

klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta

Főmenü: Főoldal | Cikkek | Kapcsolat | Adatkezelés

sample header image

A fiatal fiúk tetszenek…

Azt a kérdést, hogy idősebb és fiatalabb emberek között vonzalom támad és kapcsolat szövődik, nem lehet egyszerűen csak azzal elintézni, hogy anya-és apakomplexusról van szó, valamint „kapuzárási pánikról”. A külvilág megítélése azonban eltérő, ha nőről, illetve férfiról van szó az adott témában.

Egyenjogúság az van, de kettős a mérce még mindig (s nemcsak ebben a kérdésben), ha egy középkorú férfi lánya korabeli nőkön legelteti a szemét és választ párjának, és más a megítélés, mikor idősebb nő fiatal férfival vállalja fel a kapcsolatot. Egyik sem botrányos, ezek gyakori történetek, mióta nők és férfiak élnek a világon. Sok előítélet van az idősebb nő-fiatal férfi felállással kapcsolatban, ezek talán még abból az időből származnak, amikor a nők még nem dolgoztak, gyerekneveléssel és a háztartás feladataival telt az idejük, szavuk és tekintélyűk családi és társadalmi szinten sem volt túl nagy, emiatt kiszolgáltatott helyzetben voltak, sok minden fölött szemet kellett hunyniuk, pl. a fölött is, hogy férjük a bordély intézményét látogatta, vagy éppen fiatal szeretőt tartott mellette. A nők régen jobban elhasználódtak a szülésekben, betegségekben, alacsonyabb volt az átlagéletkor, egy negyvenéves nő öregasszonynak számított a múlt század elején, feketében járt, nőként leírták.

A nők munkába állásával, az ipari-gazdasági fejlődéssel, az orvostudomány fejlődésével, a szexuális forradalommal párhuzamosan megvalósult az egyenjogúság. Egy mai középkorú nő nagyon jó formában lehet, hiszen számtalan módon őrizheti és fokozhatja vonzerejét, s ugyanolyan joga van fiatalabb partnert keresni, az előítéletekkel és a kettős erkölccsel pedig nem érdemes törődni, ha a párkapcsolat harmonikusan működik. Abban semmi nevetséges nincs, ha egy pár között láthatóan van korkülönbség. És most zárjuk ki az érdekkapcsolatokat, amikor az anyagi helyzet a vonzerő oka. Nevetséges az lehet, ha a középkorú nő/férfi hasonulni akarván fiatalabb partneréhez, mindazokat a stíluselemeket használja, amelyek korosztályához nagyon nem illeszkednek, (ruházat, kiegészítők, viselkedés stb.) amelyek által külseje komikusnak, esetleg szánalmasnak hathat.

A fiatalabb férfiak számára az érett nő amellett, hogy csinos, vonzó, tapasztalt szexuális és mindenféle más értelemben, érzelmileg is érett, ezért rendelkezik elegendő türelemmel és megértéssel, s ezért olyan vonzó a fiatalabb férfiak számára. Mellesleg a nő nem házasságot és gyereket akar a másiktól, hanem vitalitást, új energiákat, sok szexet és figyelmet, s ettől megfiatalodik, megújul. Vannak ilyen kapcsolatok, de sokszor csak titokban, mert nem lehet, nem akarják, vagy éppen nem merik felvállalni. Hiszen a külvilág ferde szemmel tekint ezekre a felvállalt kapcsolatokra, a család és a barátok nemigen szokták ezeket támogatni, nem beszélve az idegenek megbotránkozott pillantásaitól.(Néha savanyú a szőlő, mert vannak, akik csak nézelődés, fantáziálás szinten maradnak a fiatalabb partnerrel kapcsolatban!)

A legfőbb kérdés persze az, mennyire lehetnek tartósak, hosszú távúak ezek a kapcsolatok és van-e bennük perspektíva?

Mert a szexuális harmónia önmagában semmilyen párkapcsolatban nem biztosít hosszú ideig tartó együttélést, mert nem az életkori különbség okoz gondot, hanem mindazok a problémák, amelyek konfliktusokat okozhatnak, pl.az eltérő gondolkodásmód és érdeklődés, életszínvonali igényekben való eltérések, gondot okozhat az eltérő ambíció, illetve a gyerekvállalást illető eltérő vágyak, vagy akár egy kialakuló dominanciaharc. Konfliktust okozhatnak, a mit csináljunk a szabadidőben, milyen zenét hallgassunk, mikor találkozzunk a barátokkal kezdetű kérdések. Ha a szexen kívül nincs más közös téma, megjósolhatóan nem lesz tartós a kapcsolat. Ezen túl fontos a hasonló értékrend, érdeklődés, igények, amelyeket a nagy generációkülönbségek miatt nehezen egyeztethetők össze hosszútávon, mert életszakaszuk eltérő időszakában lévő két embernek mások az igényei, céljai, ambíciói, ha úgy tetszik mások az életfeladatai.

Vissza a cikkekhez