Rolyák Gyöngyi

klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta

Főmenü: Főoldal | Cikkek | Kapcsolat | Adatkezelés

sample header image

Nem akarok gyereket!

Egy nőnek nem muszáj akarnia gyereket, dönthet úgy, hogy női szerepeiből kihagyja az anyaságot, a gyereknevelést. Azok a nők azonban, akik így döntenek, nagy valószínűséggel valami sérülést, problémát hordoznak magukkal, a női szerepek problematikáájt. az anyai ösztönök sérülését valószínűsítik. Hiszen normál esetben a hormonok „tombolnak” ha egy nő biológiailag éretté válik az anyaságra, az anyai ösztönök biológiai programként vannak kódolva a nőkben, azaz genetikusan és hormonálisan meghatározottak. (Válasszuk külön azt a helyzetet, amikor a nő szeretne gyereket, de biológiailag sajnos nem alkalamas!) Különösen erősen működnek az anyai ösztönök, ha egy nő egy férfi mellet érzelmi biztonságban érzi magát, és a férfi alkalmasnak látszik arra, hogy apává váljon- azaz egzisztenciálisan, érzelmileg támasza a nőnek a párkapcsolatban.

A mai világban, sokszor felmerül a család vagy karrier dilemma. ami iagazából egy álporbléma, hiszen karriert a nyugdíjig csinálhat egy nő, anyává azonban csak egy meghatározott ideig válhat, hiszen „ketyeg a biológiai bomba”, még akkor is, ha a szülések manapság akár 40 év környékére is kitolódhatnak. Ennek oka lehet a javuló életkörülmények (higiéne, táplálkozás, egészségügy stb.), az orvostudomány fejlődése, Talán divat? Lehet, de akkor sem szabad elfeledkezni arról a tényről, hogy egy nő kb 35 éves koráig van a szülésre legalkalmasabb biológiai kondicióban, s arról, hogy 35 év felett bizonyos betegségek (pl. Down szindróma)nagyobb valósziínűséggel betegíthetik meg a magzatot, azaz nagyobb az orvosikockázat. S harmadszor, a gyereknek arra van szüksége, hogy a szülők egészségesen felbnevelhesséjk, s minél tovább követhessék felnőtt gyerekük sorsát, megélhessék unokáik, akár dédunokáig születését, tehát minél tovább életük részesei legyenek.A szülőknek ugyanez a vágya!

A siker, a karrier édes dolog, jó dolog a sikerélmény, de nem pótolhatja a gyereknevelés örömeit és nehézségeit. Az anyaság megéláse nem zárja aki a karriert, a munkahelyi sikereket, előremenetelt, sőt, az anyasággal kiteljesednek a női szerepek, a személyiség érik, kiteljesedik az anyaság által, s ez a munkába visszatérve méh inkább segíti a szakmai kiteljesedést.

Teljesen természetes dolog, hogy a nők is szeretnének szakmailag kiteljesedni, de ha valaki dilemmeként éli meg, és a karriert választja, női szerepének olyan örömeiről, lehetőségeiről mond le, amit semmiféle karrier, beosztás, pénz nem tud pótolni. Lehet a kettőt együtt is!

Az biztos, szülni akkor érdemes, ha a biológiai érettségen túl lelkileg is érett a nő az anyaságra, azaz képes felelősséget vállalni születendő gyerekéért, gondozni-nevelni tudja.Természetesen azon túl, hogy valaki már érettnek érzi magát az anyaságra, szükség van a pár közös döntésére, a közös felelősségvállalásra, ami akkor optimális, ha a párkapcsolatban szeretet és érzelmi biztonság van a partnerek között, enélkül kockázatos a gyerekvállalás.

Az élet teljességét az tudja bizosítani, ha munka(akár szolid álmok akár nagy karrier) és magánélet(párkapcsolat, gyerek, barátok, szabadidő) összehangolt, ekkor lehet igazán harmóniában az ember, egyébként a mérleg nyelve megbillen.

Sokan próbálnak szerencsét távol szülőhelyüktől, ahol távol a család, rokonok, barátok. Törvényszerű, hogy az ember ott is kialakít baráti kapcsolatokat, s ha stabil párkapcsolatba születik a gyerek,az újonnan szerzett barátok segítséget jelentenek.

A mai világban(legalábbis ahol mi élünk) kevesebb gyerek születik, a párok megfontoltabban döntenek a család létszámának gyarapodásáról, inkább 1-2 gyereket akarnak felnevelni, s nekik minél több lehetöséget megadni anyagiakban, iskoláztatásban, mindenféle lehetőségben. Ez a fajta megfontoltság a világ „másik” felére is ráférne, a fogamzásgátlás rerjedéséhez talán az is hozzájárul, hogy a Vatikán engedélyezte az óvszerhasználatot házasságon belül.

Vissza a cikkekhez