Rolyák Gyöngyi

klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta

Főmenü: Főoldal | Cikkek | Kapcsolat | Adatkezelés

sample header image

Egynyári kalandok

Alig várjuk a vakációt! A nyaralást mindig nagy várakozás előzi meg, utazzunk csak a barátunk kölcsönadott nyaralójába, a Balatonra, az Adriára vagy egzotikus szigetekre, hiszen végre jön a szabadság, kikapcsolódás, meglepetések, izgalmak, minden nyitott, bármi jó megtörténhet velünk. Nyáron mindenki vidámabb, pörgősebb, a napsugárzás hatására boldogsághormonok termelődnek, ami a nemi hormonok működését is stimulálja. Az utazás izgalmai hatására adrenalin termelődik, bár ezt az úgynevezett jó stresszek közé soroljuk.

A forró nyári esték, a homokos tengerpart, a vérpezsdítő zene, a gátlást oldó koktélok hatására elfelejtjük otthonhagyott munkánkat, gondjainkat, realitásérzékünk és helyzetértékelésünk megváltozik, fantáziánk szárnyal, a levegő tele van érzéki kalandok és szerelmes éjszakák lehetőségével.

Nyáron az ember felszabadultabb, a nők lazábban, sokszor kihívóbban öltözködnek és viselkednek, könnyebben megy az ismerkedés. Tehát „nekivetkőzünk” és mások is ezt teszik

A nyaralók könnyebben belesodródnak egyéjszakás, egyhetes, egynyári kalandokba, vannak akik nem is tudnak (akarnak) nemet mondani, azt hiszik most találják meg az igazit, talán megingott önbecsülésük, férfiasságuk-nőiességük építgetésére is szolgálnak ezek a kalandok, nagyobb latolgatások nélkül belemennek a kalandokba.

Az egész évben a nyaralást vágyva nem akarnak lemaradni, elmulasztani… de ritkán születnek a nyári kalandból igazi szerelmek, legtöbbször csak kaland marad, és elég sokszor csalódás. Mint az egynyári vendéglők, akik egy balatoni szezon alatt akarnak meggazdagodni, az egynyári kalandok pedig az igazi szerelem ígéretét hordozzák.

Csorba Győző szavaival élve: …”Csak villanásnyira. Elmegy mellettem de pillanatra szinkronba kerülünk.”…

A gátlások oldódása olyannyira felszabadulttá, nyitottá tehet, hogy meggondolatlanul belemennek kapcsolatokba, sokszor nem gondolva ezek következményeivel, pl. védekezés, fertőzések, nemi betegségek stb.

Az egynyári kalandok természetesen nemcsak az egyedülállókra, hanem a párkapcsolatban élőkre is jellemzőek, vannak akik elszürkült kapcsolatukból kitekintgetnek, vadászgatnak.

A nyaralás azonban nemcsak flörtölésre és kalandozásra alkalmas, hanem arra is, hogy a párok megszabadulva a hétköznapok terheitől táncoljanak, szórakozzanak, újra összemelegedjenek, felfrissítsék kapcsolatukat, színesebbé-izgalmasabbá tegyék a szexet (kipróbáljanak új dolgokat, helyzeteket), újra felfedezzék egymást, egymásban találják meg (élesszék fel újra) a szeretőt, egyszóval ápolják a párkapcsolatot. Minden párnak szüksége lenne arra, hogy évente legalább egy hetet (meg többször egy-egy hosszú hétvégét) gyerek, szülők, barátok nélkül édeskettesben töltve fedezzék fel újra egymást.

Vissza a cikkekhez