Rolyák Gyöngyi

klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta

Főmenü: Főoldal | Cikkek | Kapcsolat | Adatkezelés

sample header image

Go-go görl voltam…

A go-go görlök világában, az éjszakai életben a lányok minimális, csillogó ruhaneműben táncolnak a rúdon, az asztalon, s ezért a könnyűnek tűnő munkáért magas jövedelem a jutalom. A tánc közötti szünetekben a vendégekkel kell beszélgetni, konzumálni, azaz minél több és drágább ital fogyasztására rábírni a vendégeket. Vannak táncoslányok, akik erre szerződnek, és nemet mondanak a szexuális szolgáltatásokra, vannak, akik előbb-utóbb vállalják a többit is, és prostituálódnak. Sok lány finanszírozza tanulmányait a jól jövedelmező munkából. Vannak persze olyanok is, akiket a kalandvágy visz az éjszakába, másképp, könnyebben, izgalmasabban élni. Másokat a bárok színpadainak csillogó világa vonz, rivaldafényben szeretnének lenni. Csodálatra, figyelemre, elismerésre vágynak- lehet, hogy éppen hiányuk volt benne eddigi életükben. Sokan a szegénységből menekülnének ilyen módon, s családjukat is támogatják munkájukkal. Vannak, akik a szülői szigor elleni lázadásként választják az éjszakai élet világát.

Nyilván befolyásolja a lányok választását a család szociális körülményei, normái, milyen mintákat látott a családban a megélhetésre, mennyire iskolázott, milyen a személyisége.

Az iskolázottság tekintetében nagy a szórás, vannak nagyon alacsonyan képzettek, s vannak magasan kvalifikáltak, utóbbiak számára sokszor átmeneti a táncosélet, hiszen rendelkeznek szakmával, amiben tevékenykedhetnek, ha kiégtek, „kiöregedtek” az éjszakai életben. Csak egyet nem szabad elfelejteni! Az éjszakai élet a prostitúció, az alkohol, a drogok világa is, nemcsak a táncé, az erotikus műsoroké. Nem egyszerű kiszállni, az éjszakai élet, a sikerrel és csillogással együtt járó alkohol, drog, a megfordított életmód, a hamar bekövetkező kiégés „bedarálhatja „a lányokat, nehéz visszaállni a normális életre, nagy a kísértés a könnyű keresetre, és jön a prostituálódás. Vagy ha sikerül kiszállni, kiúttalanság, kiégettség az eredmény, ha valaki a fél világ bárjaiban táncolt (netán prostituálódott) és elszórta a keresetét szép ruhákra, az öt-tíz év után nagyon nehezen talál vissza a normál kerékvágásba, erős családi támogatás, sokszor terápiás segítség kell hozzá. Nincs olyan személyiségtípus, aki „könnyűvérű” lenne, de vannak olyan személyiségjegyek, amelyek hajlamosítanak, mint pl. impulzivitás (szex, alkohol, ital), érzelmi labilitás, identitászavar, nem bírják a napi rutint, túlzottan törődnek testi vonzerejükkel

Külön történet az, mikor külföldiek könnyű „kizárólag”táncosmunkára keresnek lányokat, s a hiszékenység és a meggazdagodás ígérete emberkereskedők karmaiba sodorja a lányokat, hiszen a tánc itt legtöbbször csak fedőtevékenység, ahol testi és/vagy lelki kényszerek hatására prostituáltat csinálnak belőlük, drogokkal függővé teszik- számos horrortörténetet lehet olvasni a póruljártakról, kevés sikertörténetről hallani.

Fontos különválasztani azokat a lányokat, akik a gyors és könnyű meggazdagodás reményében választják a go-go görlök (és go-go boyok) csillogó világát és csak táncolni hajlandóak, azoktól, akik tisztában vannak vele, a munka nem kell, hogy megálljon a táncnál, prostituálódni mennek az éjszakai életbe, saját döntésük alapján.

Kell-e mentség, ha valaki a könnyű és gyors pénzt választja? Nem kell, mindenki felelősséggel tartozik a saját életéért, most persze tekintsünk el a prostitúcióra kényszerítés extrém eseteiről. Nem lehet kivetnivalót találni abban, ha valaki a tánctudásából, erotikus vonzerejéből akar pénzt keresni, ez az ő döntése. Nem kapzsiság egy jó ajánlatot elfogadni, csak az éjszakai élet könnyen bedarálhatja a táncoslányokat, ez a veszélye. Mi a különbség a jólkereső táncoslányok és egy olyan nők között (számosan vannak ilyenek is), akik lakásért, kocsiért, ajándékokért, havi apanázsért állnak egy férfi rendelkezésére, ha az szórakozni akar?

Következmények nélkül persze semmi nincs, az éjszakai élet táncoslányként, a „kitartottság”, a titokban végzett prostitúció a család jövedelmeinek gyarapítására rajta hagyja nyomait a személyiségen.

Vissza a cikkekhez