Rolyák Gyöngyi

klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta

Főmenü: Főoldal | Cikkek | Kapcsolat | Adatkezelés

sample header image

Miről álmodik a lány?

Rejtett szexuális vágyai, fantáziái mindenkinek vannak, legfeljebb nem mindenki vallja be, mert azokat erkölcstelennek, nem vállalhatónak gondolja, ezáltal újabb tabut képezve a szexualitással kapcsolatban. A szexuális fantázia teljesen természetes dolog, (egyáltalán a fantázia az emberi léthez hozzátartozik, éppúgy, mint a gondolkodás, emlékezés, érzékelés stb.). a fantáziaélet gyerekkorra a legjellemzőbb, a legintenzívebb, de a felnőttek is fantáziálnak, olykor önkéntelenül jönnek a fantáziák, sokszor tudatosan képzelgünk, sőt álmokban is előjönnek a szexuális fantáziák. Mindenki fantáziál, a fantáziák persze nagyban függnek életkortól, személyiségtől, s a fantáziák jellege jól mutatja a személyiséget és a tudatalatti világba enged betekintést. Természetesen a szexuális fantáziákat nem szokás mindenkivel megosztani, azok egy kapcsolat intimitásában szoktak megjelenni legtöbbször, bizalom kell hozzá, hiszen a fantáziák megosztása által sebezhetővé válik az ember.

A túlzottan elfojtott, titkolt vágyak sokszor álmok formájában, elszólásokban, szorongásos problémákban is megjelenhetnek.

A partnerkapcsolat őszinteségét és érettségét mutatja, ha szexuális fantáziáikat képesek egymással megosztani, s abból minél többet a gyakorlatban is megvalósítani, érett kapcsolatban ettől fokozódik az intimitás, elmélyül a bizalom. Ha a fantáziákat nagyon elfojtják, akkor megkeseredettség, csalódottság lehet az eredmény, pedig lehet a partnerrel megvalósítható lenne, csak beszélni kellene róla. Amit nem lehet, nem mernek megvalósítani, az arról való közös álmodozás éretlen kapcsolatban félreértést okoz, féltékenykedés, szemrehányások, bűntudat az eredmény.

A szexuális fantáziát beindíthatja bármi, legyen az erotikus tartalmú kép, film, de bármilyen dolog, helyzet, ami beindítja az asszociációt az erotikával kapcsolatban.

A szexuális forradalommal sokat változtak a szexuális fantáziák is, egyre extrémebb dolgok szerepelnek a fantáziákban, amit az újságokban, a számítógépen elérhető képek, filmek tömege egyre fokoz.

A szexuális fantáziák nagyon változatosak, lehet egyszerűen egy romantikusba hajló szituáció elképzelése, de gyakran fantáziálnak az emberek egzotikus partnerről, új dolgok (jelmezek, eszközök, extrém helyzetek stb.) kipróbálásáról, csoportszexről, gyakori a „kukkolás”iránti vonzalom is. A vágyak lehetnek mások által szélsőségesnek, akár „mocskosnak” minősítettek, de leegyszerűsítve a mazochista is mindig megtalálja a szadista párját, a partnerkapcsolatban semmi sem minősül perverznek, ami két ember kölcsönös vágyából és elhatározásából születik és örömöt okoz mindkettőjüknek. A perverzió ott kezdődik, amikor az egyik ember rákényszeríti egy másikra szexuális vágyát, beteges fantáziáit, lelki nyomással vagy fizikai agresszióval érvényesíti azt, az perverz cselekmény, gondoljunk csak a szexuális indíttatású bűncselekményekre.

A szexuális fantáziálás tehát teljesen természetes dolog, egy kis fantáziálás, álmodozás nem tesz kárt a kapcsolatokban, azokat nem kell szégyellni és miatta bűntudatot érezni, sőt a titkos vágyak megosztása és megélése csak színesíti-, fűszerezi a kapcsolatot.

Vissza a cikkekhez