Rolyák Gyöngyi

klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta

Főmenü: Főoldal | Cikkek | Kapcsolat | Adatkezelés

sample header image

Titkos vágyak

A szexuális fantáziák tárháza végtelen, mindenkinél más. Gyakori vágy a szex elképzelése egy harmadik személy bevonásával, férfiaknál általában még egy nő, nőknél nem feltétlenül még egy férfi, gyakran még egy nő,…Gyakori szexuális fantázia a csoportszex,…Vagy a donhuanok, akik rövid ideig tartó, akár párhuzamosan zajló szexuális kapcsolatokra vágynak, elkötelezettség nélkül, mert a nemi kielégülés mintegy fogyasztási szükségletté válik náluk, mert… ..De vannak, akik éppen ellenkezőleg, tartós párkapcsolatra, kölcsönös érzelmi elköteleződésre vágynak, meghittségre, biztonságra és kiszámíthatóságra.

Sokszor szerepel a vágyak között a fekete bőrű férfi, nő, az arab, az egzotikus igényeket kielégítendő.

De ne gondoljuk, hogy csak személyek lehetnek a vágy tárgyai, sokszor egy helyzet, egy tárgy, egy szituáció az, ami izgatólag hat az emberekre. Konkrétan, gondolok itt a mások kilesésére szex közben, szex a liftben, moziban stb., vagy van akit az izgat, ha neméhez, nemi szerepéhez nem passzoló holmikat visel. Persze ha a titkos vágyakat vizsgálgatjuk, akkor könnyen eljuthatunk a perverzióknak nevezett szexuális zavarokhoz, mint szadizmus, pedofilia, exhibicionizmus stb.

A titkos vágyak persze nemcsak szexuálisan izgató helyzetekre vonatkozhatnak, sokan (nemcsak nők) vágynak romantikára, arra, hogy velük is megtörténhessenek azok a dolgok, amiket filmen látnak, könyvekben olvasnak, gyengédségre, udvarlásra, meglepetésekre, odafigyelésre- amik az idővel hajlamosak kikopni a kapcsolatokból, ezért is kell azokat ápolni.

A titkos vágyak vonatkozhatnak lottó ötösre amely megváltoztatja az életet, hatalomra, befolyásra, valamilyen szempontból „fontos”-nak kikiáltott emberek holdudvarában való tartózkodásra, mert ettől ő is fontosnak érzi magát, ha vendég lehet az ügyeletes „sztárocska” vagy híresnek kikiáltott ember partiján. Vágyni lehet magas beosztás, hatalomra, befolyásra, ra, sőt a titkos vágy vonatkozhatnak bosszúállásra, a gyűlölet kiélésére az „ősi ellenséggel” szemben.

Kiemelkedő sportteljesítmény, pl. maratoni futáson elindulni és talán meg is nyerni, a Mount Everestet megmászni és hasonlók is lehetnek titkolt vágyak, vagy éppen egy zarándokút teljesítése.

A halhatatlanság iránti vágy, a nyomot-emléket hagyni maga után sarkallta az ősembert a barlangrajzok elkészítésére, ezért is készülhetett el a világ hét csodája, létrejöttek fantasztikus művészeti alkotások, síremlékek és mauzóleumok felépítésére, találmányok és kiemelkedő teljesítmények.

A titkos vágyak jellemzője, hogy közülük sok megvalósul, segít a szerencse, a kitartás, de számos ilyen vágy illúzió marad, talán mert nincs reális alapja, nincs mersz a véghezvitelhez, erőfeszítés és szorgalom a megvalósításhoz.

Vissza a cikkekhez